Gelatine - een veilig voedsel?

Gelatine (Latijn: gelare = stollen, stijf) is een natuurlijk voedsel, het is transparant, geurloos en smaakloos en wordt in veel toepassingen gebruikt. Tot 80 tot 90% bestaat gelatine uit eiwit. Resterende ingrediënten zijn water en minerale zouten. De Egyptenaren waren de eersten die gelatineuze stoffen maakten. Ten tijde van Napoleon had gelatine grote voordelen voor de Fransen. Tijdens de blokkade van Engeland gebruikten ze gelatine als een bron van vitale eiwitten.

Verwerking en bereiding van gelatine

Gelatine is gemaakt van collageen afgeleid van, onder andere, botten, kraakbeen, pezen en huid van landbouwhuisdieren. Na een complex proces van verwerking (reiniging, extractie en verwarming) blijft een gelig poeder, dat een verscheidenheid aan toepassingen vindt.

Poeder van de voedingsindustrie

Gelatine wordt bijvoorbeeld gebruikt als geleermiddel en verdikkingsmiddel. Gummyberen, jellies, cake springt en jellies zijn gemaakt van gelatine. Zuivelproducten zoals yoghurt, roomkaas met verlaagd vetgehalte en quark, zoetigheden en een verscheidenheid aan desserts kunnen gelatine bevatten.

De drankenindustrie profiteert ook van het gebruik ervan. Kleurstoffen in wijn en vruchtensappen worden met hun hulp verwijderd. Dit proces wordt "verduidelijkend" of "mooi" genoemd. Het daaropvolgende filtratieproces maakt de drank grotendeels weer vrij van de gelatine.

Gelatine in de farmaceutische industrie

Capsules van geneesmiddelen zijn gemaakt van gelatine. Bovendien wordt het gebruikt in zetpillen, emulsies en als vervanging voor bloedplasma.

Osteoporose en osteoartritis

Er zijn aanwijzingen dat gelatine gunstig kan zijn bij de behandeling van artrose. In het bijzonder wordt hier een gelatine-variant, het in water oplosbare collageenhydrolysaat, gebruikt in de vorm van voedingssupplementen.

Regelmatige inname kan mogelijk de pijn in de gewrichten verminderen en de flexibiliteit vergroten. Hetzelfde geldt voor osteoporose. Progressief botverlies kan worden beperkt. Het effect van gelatine of collageenhydrolysaat is echter controversieel.

BSE en gelatine

Die gelatine is ook gemaakt van delen van vee en niet alleen varkens is bekend. Het is dus natuurlijk dat de een of de ander de vraag stelt of de consumptie van de heerlijke gummy beer te riskant is. Experts beweren nee: gelatine is veilig. Enerzijds wordt gelatine niet geproduceerd uit BSE-risicomateriaal, anderzijds zouden mogelijk bestaande ziekteverwekkers worden gedood door het proces van verwerking. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ondersteunt deze mening.

Vegetarische vervanger

Veel vegetariërs, maar ook sommige "vleeseters" willen zich onthouden van de consumptie van gelatine. Aangezien gelatine in zoveel producten als poeder aanwezig is, is dit niet altijd gemakkelijk. Maar zelfs vegetarische vervangers worden door de industrie aangeboden. Zoals de "vegetarische gummy beer", die zetmeel gebruikt in plaats van gelatine. Hoewel gelatine niet "volledig" kan worden vervangen, omdat de gummyberen een verschillende consistentie hebben, maar ze smaken nog steeds goed.

Naast zetmeelproducten zijn alginaten (bijv. Agar-agar) en pectines, die ook een kruidenoptie zijn en daarom de 'vegetarische' versie, als substituten verkrijgbaar. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Pectine: wordt verkregen uit de celwanden van verschillende soorten fruit, vooral appels. Geschikt voor geleren, bijv. Voor de productie van jam en cake
  • Agar Agar: wordt verkregen uit zeealgen en speelt een belangrijke rol als voedingsbodem voor bacteriën, vooral in de geneeskunde. Het is ook ideaal voor de bereiding van gelei en gelei.
  • Carrageen: ook bekend als "Iers mos", Agar Agar is afgeleid van zeealgen. Het wordt onder meer gebruikt bij de productie van ijs en gebak.
  • Sago: wordt verkregen uit de sagopalm, maar kan ook geïsoleerd worden van aardappelen. Het is witachtig, korrelig zetmeel dat kan worden gebruikt om sauzen en soepen te verdikken.
Deel met vrienden

Laat je reactie achter